fundatorzyPo tygodniach rozmów, burzach mózgów i zaciętych dyskusji (obyło się bez rzucania talerzami i trzaskania drzwiami) stało się! Przyszedł czas, by nasz troskliwe pielęgnowany Mamut postawił pierwszy krok i ruszył w świat.

Podjęliśmy decyzję o tym, by sformalizować naszą nieformalną grupę. W czwartek 28 stycznia 2016 roku, pełni entuzjazmu, stawiliśmy się u notariusza, by podpisać akt notarialny powołania Fundacji Animacji Kultury i Sztuki „Mamut”. Numer KRS uzyskaliśmy 22 lutego 2016 i to jest oficjalna data startu naszej organizacji.

Poznaliśmy się podczas wspólnych działań na rzecz lokalnej społeczności w Gminie Radwanice. Zrealizowaliśmy wspólnie kilka projektów z pogranicza filmu, fotografii, tańca czy teatru i okazało się, że mimo tego jak bardzo się od siebie różnimy, doskonale się uzupełniamy i co najważniejsze – mamy wspólny cel: chcemy animować, wspierać i tworzyć warunki rozwoju dla kultury i sztuki w małych środowiskach lokalnych. Więcej na temat założycieli Fundacji „Mamut” można przeczytać w zakładce „o nas”.

Przed nami otwierają się drzwi możliwości, a dzięki temu, że każde z nas specjalizuje się w innej dziedzinie, nie zabraknie twórczych i ciekawych inicjatyw. Dlatego zapraszamy do śledzenia naszej strony internetowej, jak i stron na profilach społecznościowych (ikonki na górnym pasku), by nie przegapić interesujących wydarzeń animacyjnych i kulturalnych w swojej najbliższej okolicy.