Krzydłowice – 13.08.2016 r. – „Galeria Sztuki ALTANKA”

13 sierpnia 2016 r. mieliśmy przyjemność prowadzić warsztaty w Krzydłowicach (gm. Grębocice). Przygotowania rozpoczęliśmy od zlokalizowania w Świetlicy Wiejskiej pomieszczenia dla przyszłej ciemni fotograficznej. Następnie zostały wyniesione stoły i krzesła przed świetlice. Gdy już wstępnie przestrzeń twórcza została przygotowana, przyszła kolej na przygotowanie ciemni, w której trzeba była rozrobić wywoływacz i utrwalacz.

Zanim się obejrzeliśmy już przyszli pierwsi uczestnicy, którzy chwycili za puszki po kawie, nożyczki i czarny brystol po to, aby stworzyć swój własny… aparat! Wielu było takich, którzy nie dowierzali, że taką puszką można zrobić zdjęcia. A jednak! Wszyscy chętnie wyruszyli w poszukiwaniu niepowtarzalnych kadrów, które mogliby uwiecznić swoim aparatem. Tymczasem w ciemni na ścianie powoli zaczęła się klarować mini galeria zdjęć.

Po przerwie oprócz tworzeniu zdjęć, uczestnicy mogli poodbijać na papierze światłoczułym różne przedmioty znalezione dookoła świetlicy, a były to różnego rodzaju liście, kwiaty, narzędzia, elementy dekoracyjne itp. Dzięki temu powstały ciekawe kompozycje, czasem trudne do odgadnięcia. W międzyczasie uczestnicy przygotowywali ramki do swoich zdjęć i udawali zwierzęta w zabawie animacyjnej.

Na koniec dnia wszystkie prace wystawiliśmy we wspólnie przygotowanej Galerii Sztuki „Altanka”. Dziękujemy wszystkim uczestnikom za liczne przybycie i zaangażowanie w działania fotograficzne a Pani Sołtys za udostępnienie Świetlicy Wiejskiej! Dziękujemy!

Pogorzeliska – 14.08.2016 r. – „Pole Sztuki”

Na drugi dzień czyli 14 sierpnia 2016 r. duet A+A zawitał do Pogorzelisk (gm. Chocianów). Ostatni dzień naszych działań animacyjno-artystycznych i ostatnia miejscowość. Niedziela, jak przystało na dzień wolny od pracy, narzuciła nam swój powolny rytm. Jednakże, nie rozleniwiła, a wręcz przeciwnie zrodziła w naszych głowach mnóstwo pomysłów! Jako, że znajdujemy się na wsi, zdecydowaliśmy, że będziemy uprawiać… „pole sztuki”.

Na początku wyznaczyliśmy pole-przestrzeń, a potem w ruch poszły papierowe talerzyki, farby akrylowe i pędzle, na których uczestnicy malowali kształty, linie, bryły geometryczne i kompozycje kolorystyczne. Do gotowych prac przykleiliśmy wykałaczki i wbiliśmy w ziemię – tym samym zasadziliśmy w Pogorzeliskach malarstwo. Następnie przyszedł czas na rzeźbę-instalację. Znaleźliśmy gałęzie, które zostały owinięte folią aluminiową, przez co stały się niewątpliwie największą atrakcją „pola sztuki”.

Po przerwie w dalszym ciągu kontynuowaliśmy działania związane z malarstwem, rzeźbą-instalacją oraz wprowadziliśmy nowe, a mianowicie znak graficzny. Uczestnicy do dyspozycji mieli czarne markery oraz balony, na których mieli zaprojektować swój znak, lub znak swojej miejscowości.
Była również literatura i wymyślanie bajki oraz nawiązanie do teatru lalek, gdzie z pianki powstały lalki lub strachy na wróble, bocian, kwiaty itp. Na zakończenie zaprosiliśmy wszystkich w puste miejsce na „polu sztuki” , ponieważ sztuka nie istniałaby bez artystów i ich odbiorców.
Chcielibyśmy serdecznie podziękować Pani Sołtys za możliwość skorzystania ze Świetlicy Wiejskiej i zaangażowanie podczas naszych warsztatów. Dziękujemy!