Po pracowitym okresie wakacyjnym, wielu wpisach i zdjęciach na naszej stronie, ostatnie tygodnie mogły wydawać się okresem odpoczynku. Nic z tych rzeczy! Działo się (i dzieje nadal) bardzo dużo.

Zbieramy ślady historii…

Prace w projekcie „Na pamięć: archiwum społeczne” wkroczyły w najbardziej żmudny i pracochłonny etap. Zbieramy informacje od świadków historii lokalnej, prowadzimy długie rozmowy i skanujemy zbiory fotograficzne od mieszkańców. Młodzież, w ramach warsztatów dziennikarskich, przeprowadza sondy uliczne pytając radwaniczan o dawne czasy. Akcje z sondami ulicznymi będą przeprowadzane jeszcze kilkukrotnie, wypatrujcie nas na ulicach Radwanic! A jakby tego było mało – niebawem w trzech lokalizacjach staną ławki pamięci, do tworzenia których zaprosimy młodzież, seniorów i niepełnosprawnych.

14459738_1189333914459552_22312918_n 14463812_1189334067792870_837400632_n 14508611_1189334077792869_337513347_n

panel logotypow dl11

Szkolimy się…

Kasia, członek zarządu Fundacji Mamut,uczestniczyła w szkoleniu organizowanym w ramach Akademii Liderów – „Dialogu Współpracy Obywatelskiej”. Kurs szkoleniowy trwał przez 6 miesięcy i realizowany był w formie kilkudniowych zjazdów, podczas których przeprowadzono szereg wykładów, ćwiczeń, gier czy dyskusji moderowanych. Mamy nadzieję, że dzięki zdobytej wiedzy i poznaniu praktycznych rozwiązań uda się nam jeszcze lepiej prowadzić działania.

dsc08649 dsc08701 dsc08704źródło: wzgorzadalkowskie.pl

Piszemy nowe projekty…

Pierwsze efekty już są – wkrótce rozpoczniemy kolejny projekt, który został napisany właśnie podczas tego szkolenia i otrzymał wsparcie w ramach Programu Aktywności Lokalnej. Będzie to „Pracownia integracji twórczej” – kreatywne zajęcia prowadzone w jednej ze świetlic wiejskich w Gminie Radwanice dedykowane dla osób niepełnosprawnych oraz wszystkich tych, którzy chcą się twórczo integrować. Szczegóły już niedługo na naszym profilu FB i stronie internetowej.

Kończymy prace nad spektaklem…

Po cichu, bez rozgłosu, ale systematycznie i z uporem maniaka Integracyjna Grupa Mig Mig pracuje wytrwale nad nowym spektaklem. Premiera nieco nam się w czasie przesunęła, ale dziś możemy w końcu napisać – wypatrujcie oficjalnej informacji o premierze 🙂

Jak sami widzicie – działo się i dzieje sporo, a to dopiero mały przedsmak tego, co wydarzy się tej jesieni w Gminie Radwanice za przyczyną Fundacji Mamut!