Nic bardziej nie motywuje do pracy członków grupy Mig Mig niż możliwość zaprezentowania się szerszej publiczności. Tym razem spektakl „Migawki” wystawili na deskach Miejskiego Ośrodka Kultury w Głogowie podczas IX Teatrapii i… zdobyli główną nagrodę!

W IX Przeglądzie Spektakli o Tematyce Profilaktycznej „Teatrapia” wzięło udział 12 spektakli teatralnych. „Migawki” w reżyserii Agnieszki Wilczyńskiej-Urbanowskiej zostały wystawione jako drugie. Wyjście na scenę poprzedziło budowanie scenografii. Sprzęt spłatał figla i grupa dwukrotnie zaczynała występ, ale potem poszło już wszystko zgodnie z planem. Aktorzy świetnie odnaleźli się na scenie – największej, na jakiej do tej pory występowali.
Po obejrzeniu kilku spektakli Integracyjna Grupa Mig Mig tradycyjnie udała się na krótkie wyjście… integracyjne – nazwa grupy w końcu do czegoś zobowiązuje. Prezentacje kolejnych spektakli szły bardzo sprawnie, więc szybko wrócili do MOKu. Jury obradowało długo. Kiedy nadszedł czas ogłaszania wyników, emocje sięgały zenitu. Na początku wszystkie grupy były zapraszane na scenę i otrzymywały statuetki oraz dyplomy za udział. Następnie przyznano nagrodę za osobowość sceniczną oraz nagrodę publiczności, które powędrowały do innych grup. Natomiast jednogłośnie Grand Prix IX Teatrapii powędrowało w ręce naszych aktorów! Ależ była radość! Moment ogłaszania wyników można zobaczyć na stronie facebookowej Młodzieżowego Centrum Kultury Mayday. Oprócz statuetki i dyplomu grupa otrzymała bilet do teatru wraz z przejazdem, więc już niedługo Mig Mig znów będzie miał okazję do integracji. Dla niektórych będzie to pierwsza wizyta w teatrze. Na pewno zdamy relację z tego wyjazdu.

To już kolejny sukces Grupy Mig Mig i spektaklu „Migawki”. Przypomnijmy, że w listopadzie 2015 grupa została też laureatem Dolnośląskiego Integracyjnego Festiwalu Teatrów Amatorskich „Kobierzycki Arlekin” w Kobierzycach, skąd przywiozła Złotego Arlekina.

Aktorom oraz reżyser – Agnieszce Wilczyńskiej-Urbanowskiej gratulujemy, życzymy kolejnych sukcesów oraz mamy nadzieję, że w w wyniku tej współpracy powstanie jeszcze wiele niesamowitych prezentacji scenicznych.