Piątego września nastąpiła oficjalna premiera gier wymyślonych i „wyprodukowanych” w Koźlicach (gm. Gaworzyce). Był to finał wakacyjnych zajęć „Gratka”, które zaoferowaliśmy tamtejszej młodzieży. Zobaczcie ile się działo!

Przez całe lato, zazwyczaj raz w tygodniu, spotykaliśmy się z koźlicką młodzieżą, aby poznać różne rodzaje gier, ich zasady, a przede wszystkim, aby w nie pograć. Przeszliśmy przez etap gier planszowych, podwórkowych (m. in. kwadrat, kapsle, guma, król), a także konsolowych (prym wiodła Fifa). W zabawy angażowali się nie tylko stali uczestnicy, ale też osoby, które w Koźlicach spędzały wakacje, czy po prostu przechodziły obok świetlicy.

Dużo frajdy dał konsolowy turniej piłkarski, rywalizacja była zacięta, bo dla najlepszych czekały nagrody (m. in. deskorolka, gra Dobble czy słodkości) a także dyplomy.

Im było bliżej finału projektu, tym mnożyły się zadania do wykonania. Rozpoczęliśmy od burzy mózgów, która pozwoliła nam podjąć decyzję nad jakimi grami będziemy pracować. Wybraliśmy grę planszową osadzoną w Koźlicach oraz memory ze zdjęciami wsi.

Wspólnie ustaliliśmy zasady gry, „moce” pól specjalnych, a także wymodelowaliśmy w programie graficznym pionki. Niestety z powodu małych problemów technicznych i braku czasu, ich wydruk 3D został odłożony w czasie.

Zaprojektowana gra musiała odbyć również testy grywalności. Na bieżąco nanosiliśmy poprawki, urozmaicaliśmy zasady, wszystko po to, by jeszcze lepiej się w nią grało.

Aby przygotować memory uczestnicy, wyposażeni w różnego rodzaju aparaty, wyruszyli sfotografować ważne dla nich miejsca i rzeczy. Fotografie wspólnie wybraliśmy i wykadrowaliśmy. Zostały one następnie wydrukowane na papierze fotograficznym i naklejone na kartoniki.

W ostatni dzień warsztatowy odbyła się prezentacja gotowych gier, zapakowanych w oryginalne pudełka z logo projektu. Uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy, a gry zostały przekazane do Świetlicy Wiejskiej w Koźlicach i udostępnione do zabawy wszystkim chętnym.