News nr 3 z dnia 25 października 2017 r.

Piątego września nastąpiła oficjalna premiera gier wymyślonych i „wyprodukowanych” w Koźlicach (gm. Gaworzyce). Był to finał wakacyjnych zajęć „Gratka”, które zaoferowaliśmy tamtejszej młodzieży. Zobaczcie ile się działo!

Przez całe lato, zazwyczaj raz w tygodniu, spotykaliśmy się z koźlicką młodzieżą, aby poznać różne rodzaje gier, ich zasady, a przede wszystkim, aby w nie pograć. Przeszliśmy przez etap gier planszowych, podwórkowych (m. in. kwadrat, kapsle, guma, król), a także konsolowych (prym wiodła Fifa). W zabawy angażowali się nie tylko stali uczestnicy, ale też osoby, które w Koźlicach spędzały wakacje, czy po prostu przechodziły obok świetlicy.

Dużo frajdy dał konsolowy turniej piłkarski, rywalizacja była zacięta, bo dla najlepszych czekały nagrody (m. in. deskorolka, gra Dobble czy słodkości) a także dyplomy.

Im było bliżej finału projektu, tym mnożyły się zadania do wykonania. Rozpoczęliśmy od burzy mózgów, która pozwoliła nam podjąć decyzję nad jakimi grami będziemy pracować. Wybraliśmy grę planszową osadzoną w Koźlicach oraz memory ze zdjęciami wsi.

Wspólnie ustaliliśmy zasady gry, „moce” pól specjalnych, a także wymodelowaliśmy w programie graficznym pionki. Niestety z powodu małych problemów technicznych i braku czasu, ich wydruk 3D został odłożony w czasie.

Zaprojektowana gra musiała odbyć również testy grywalności. Na bieżąco nanosiliśmy poprawki, urozmaicaliśmy zasady, wszystko po to, by jeszcze lepiej się w nią grało.

Aby przygotować memory uczestnicy, wyposażeni w różnego rodzaju aparaty, wyruszyli sfotografować ważne dla nich miejsca i rzeczy. Fotografie wspólnie wybraliśmy i wykadrowaliśmy. Zostały one następnie wydrukowane na papierze fotograficznym i naklejone na kartoniki.

W ostatni dzień warsztatowy odbyła się prezentacja gotowych gier, zapakowanych w oryginalne pudełka z logo projektu. Uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy, a gry zostały przekazane do Świetlicy Wiejskiej w Koźlicach i udostępnione do zabawy wszystkim chętnym.

News nr 2 z dnia 22 czerwca 2017 r.

Za nami (20.06.2017) inauguracyjne spotkanie uczestników projektu „Gratka” w Koźlicach, gmina Gaworzyce. Wtorkowe zajęcia były tylko krótkim wstępem do tego, co będzie się grać dziać 😉 od przyszłego tygodnia.

Po przedstawieniu ogólnego zamysłu projektu przyszła pora na gry. Na pierwszy ogień poszły gry… w piłkę, ponieważ okazało się, większość przybyłych osób to wierni fani piłki nożnej. Każdy miał za zadanie przeliterować swoje imię, podbijając jednocześnie piłkę. W ten oto sposób mamy w grupie projektowej między innymi Pio, Mat i Hubę 😉

Następnie w ruch poszła drukarka 3D, która od początku budziła największe zainteresowanie przybyłej młodzieży. Wcześniej uczestnicy zapoznali się z tym, co dzięki takiej drukarce można stworzyć, a następnie z zaciekawieniem obserwowali początek drukowania… spinnera. Zanim jednak grupa zrobi z tej drukarki użytek na potrzeby projektu, czeka ją wiele ciekawych aktywności związanymi ze światem gier. Na pierwszym spotkaniu uczestnicy zapoznali się z zasadami gier takich jak Cubes Story, Double czy Słowotwory, jednak prawdziwe rozgrywki odbędą się w następny wtorek, kiedy to ciekawych gier będzie jeszcze więcej!

Jest to ostatni dzwonek, by wszyscy chętni dołączyli do grupy projektowej, ponieważ doświadczenie zbierane przez wszystkie nasze spotkania zaowocują podczas tworzenia własnej gry, a może nawet kilku gier planszowych.

Zapraszamy!

Projekt finansowany ze środków własnych Fundacji Mamut.
Partnerzy: Sołtys wsi Koźlice z Radą Sołecką oraz Świetlica Wiejska w Koźlicach

News nr 1 z dnia 10 czerwca 2017 r.

Wielkimi krokami zbliżają się wakacje, dlatego postanowiliśmy ruszyć w świat z nowym projektem skierowanym do dzieci i młodzieży, która większą część letniego wypoczynku spędzi w domach. Tym razem zatrzymamy się na dłużej w Koźlicach (gm. Gaworzyce) i zrealizujemy działania pod kryptonimem „Gratka”.

Projekt „Gratka” skierowany jest do dzieci i młodzieży od 10 roku życia i składa się z kilku etapów. Będziemy spotykać się regularnie ze stałą grupą uczestników i poznamy różne (ciekawe!) rodzaje gier, m.in. planszowe, podwórkowe, na papierze czy komputerowe. Nie zabraknie wieczoru gier dla wszystkich mieszkańców czy turnieju piłkarskiego na… konsoli. Dodatkowo przeprowadzimy warsztaty modelowania i druku 3D.

Nasze działania mają na celu nie tylko urozmaicić wakacyjne popołudnia, ale przede wszystkim pozwolić zgłębić tajniki różnych gier, wszystko po to… by finalnie uczestnicy zaprojektowali i stworzyli prototyp własnej gry planszowej.

Pierwsze, organizacyjne spotkanie odbędzie się we wtorek 20 czerwca w Świetlicy Wiejskiej w Koźlicach o godzinie 17:00. Obowiązują wcześniejsze zapisy u Sołtysa lub w świetlicy, ponieważ liczba miejsc jest ograniczona.

Jedno jest pewne – tego lata będzie się działo, tzn. grało 😉

Projekt "Gratka" jest finansowany ze środków własnych Fundacji Mamut.

Partnerzy: Sołtys wsi Koźlice wraz z Radą Sołecką oraz Świetlica Wiejska w Koźlicach.