W piątek 4 listopada odbyły się pierwsze zajęcia w ramach Pracowni Integracji Twórczej. Ponad czterdziestu uczestników miało okazję wziąć udział w darmowych warsztatach ceramicznych, a tym samym mogło się twórczo integrować!

dsc_3908Uczestnicy warsztatów ceramicznych zostali podzieleni na trzy grupy. Pierwsza – dziecięca – zmierzyła się z techniką wałeczków. Zwijanie początkowego ślimaczka, dokładanie wałeczków i formowanie szkatułek na początku nie było proste. Jednak przy małej pomocy naszej cierpliwej instruktorki Natalii Gendery (NG autorska biżuteria ceramiczna) każde, nawet te najmłodsze paluszki, poradziły sobie znakomicie i powstały piękne puzderka na skarby z przykrywkami. Gdy dzieci były zajęte rolowaniem, sprawniejsze ręce rodziców zabrały się za wyklejanie form na filiżanki, zwijanie ślimaków i formowanie mis czy też wycinanie ozdób świątecznych. Nim się nie spostrzegli wybiła 16.30 i do sali weszła druga grupa  – dziecięco – młodzieżowa.

dsc_3946Po chwilowym zamieszaniu, związanym ze zmianą grup i porządkowaniu stołów, kolejni uczestnicy zabrali się do pracy. W związku z tym, iż przekrój wieku był już większy, instruktorka zaproponowała zrobienie lampionów oraz aniołów i figurek. W ruch poszły serwetki, które na powstających pracach pieczołowicie odciskano. Była to zdecydowanie najliczniejsza grupa, która odwiedziła salę wiejską w Łagoszowie Wielkim w piątkowy wieczór. Najmłodsi uczestnicy, po twórczym uniesieniu, ochoczo dopadli stolik z poczęstunkiem i pod okiem koordynatorów bawili się w najlepsze, podczas gdy ich starsi koledzy i rodzice mogli dokończyć swoje dzieła.

O godzinie osiemnastej na salę wkroczyła grupa dorosłych, a na stoły wyłożono wszystkie formy oraz serwety i materiał roślinny. Wszystko po to, by można było przygotować filiżanki, misy, półmiski, wazony i tace. Grupa dorosła nie opuściła miejsca pracy aż do ostatniej grudki gliny.

dsc_4003W ciągu intensywnego piątku Salę Wiejską w Łagoszowie Wielkim odwiedziło ponad czterdziestu uczestników warsztatów oraz przerobiono 50 kilogramów gliny! W każdej z grup były osoby niepełnosprawne, ale praca z gliną tylko potwierdziła nasze przypuszczenia – język sztuki jest uniwersalny i nie uznaje żadnych barier.

Wszystkie prace, które powstały podczas zajęć, ledwo zmieściły się instruktorce do samochodu. Powędrowały do suszarni, a następnie partiami będą wypiekane w piecu. Drugie zajęcia i ciąg dalszy przygody z ceramiką już za dwa tygodnie w piątek18 listopada, gdzie wszystkie prace będą szkliwione, a wcześniej, we wtorek 15 listopada zapraszamy na zajęcia plastyczne (obowiązują wcześniejsze zapisy!)

Tymczasem zobaczcie jak fantastycznie twórczo się integrowaliśmy!

Program Aktywności Lokalnej pt. „Pracownia Integracji Twórczej” Fundacji Mamut wykonywany w ramach projektu pt. „Asy Wolontariatu” realizowanego przez Fundację „Porozumienie Wzgórz Dalkowskich” współfinansowany jest ze środków Ministerstwa Rodziny Pracy i Polityki Społecznej w ramach Projektu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.