Środowe popołudnie (14.12.2016) zamieniło Kłobuczyn (gm. Gaworzyce), jedną ze wsi powiatu polkowickiego, w… tomik poezji!

Zanim jednak doszło do wielkiego płotoczytania* przeprowadzono szereg akcji. Najważniejsza – to zmobilizowanie mieszkańców do podzielenia się ulubionymi fragmentami poezji. Do kłobuczynian skierowano list w formie plakatu, a nasi niestrudzeni wysłannicy ruszyli po wsi z dwoma torbami pełnymi tomików poezji. Ponadto pocztą pantoflową grupa nieformalna „Mamy Pomysł” wypromowała inicjatywę wśród lokalnej społeczności. Tym oto sposobem bardzo szybko udało się zgromadzić ponad dwadzieścia ważnych dla mieszkańców fragmentów, które następnie naniesiono na banery.

Okładkę do tomiku poezji zaprojektowała lokalna artystka – 13-letnia dziewczynka.

Kłobuczynianie tak mocno się zaangażowali w projekt, że postanowiliśmy nie tylko zamienić Kłobuczyn w tomik poezji, ale i sprawić, by z ust mieszkańców również popłynęła poezja!

Pogoda w środowe popołudnie nie rozpieszczała, ale nie przeszkodziło to w rozwieszaniu banerów. Nie było to proste, bo „kartki” tomiku mają 180 na 150 centymetrów i są dość ciężkie. Trzeba było kilku godzin, by poezja wyszła na ulice w postaci 26 banerów, umieszczonych na płotach i budynkach Kłobuczyna. Cała akcja spotkała się ze sporym zainteresowaniem wśród mieszkańców i można zaryzykować stwierdzenie, że poezja jeszcze bardziej zintegrowała lokalną społeczność.

Fundacja Mamut i Grupa „Mamy Pomysł” serdecznie zaprasza do Kłobuczyna na wielkie płotoczytanie*!

*płotoczytanie – termin użyty po raz pierwszy w Kłobuczynie podczas realizacji projektu „Wiejski Tomik Poezji”. Fragmenty wierszy zawisły na płotach i aby zapoznać się z treścią tomiku, trzeba wyruszyć w spacer połączony z czytaniem poezji, która zdobi przydomowe ogrodzenia pod postacią banerów.

„Wiejski Tomik Poezji” zrealizowały wspólnie Fundacja Mamut oraz grupa nieformalna „Mamy Pomysł” z Kłobuczyna.

baner-logotypow-tomik