Fundacja Animacji Kultury i Sztuki „Mamut” ma przyjemność ogłosić listopad miesiącem PIT-u! Tak, nie przewidziało się Wam! W listopadzie z całych sił będziemy promować PIT! Nie chodzi nam jednak o roczną deklarację skarbową…, ale o Pracownię Integracji Twórczej – nasz najnowszy projekt, który będzie realizowany do 15 grudnia tego roku.

Czym właściwie jest Pracownia Integracji Twórczej?

PIT to cykl kreatywnych zajęć dla wszystkich mieszkańców, ze szczególnym uwzględnieniem potrzeb i możliwości osób niepełnosprawnych z naszej gminy. Warsztaty będą odbywać się w sali wiejskiej w Łagoszowie Wielkim.

W pracowni będą powstawać różne prace artystyczne. Jak powszechnie wiadomo, sztuka nie uznaje barier i granic, więc to idealne pole do popisu nie tylko do tworzenia, ale również do integrowania się osób niepełnosprawnych ze środowiskiem lokalnym. Zamiast zaszywać się w jesienne popołudnia w domu przed telewizorem pod kocem z kubkiem kakao w dłoni, będzie można odkrywać drzemiące w każdym z nas pasje i talenty, a przy okazji nawiązać nowe znajomości.

Podczas listopadowych spotkań chcemy zaproponować dwa rodzaje warsztatów:
  • plastyczne, które poprowadzi Agnieszka Wilczyńska-Urbanowska, animator kultury, instruktor zajęć plastycznych i teatralnych, a także nauczyciel języka polskiego.Zajęcia odbywać się będą we wtorki (15, 22 oraz 29 listopada) od godziny 16.30, a tematem przewodnim będzie „coś z niczego, czyli nowe życie zużytych przedmiotów”.
  • ceramiczne, które poprowadzi Natalia Gendera, projektanta biżuterii artystycznej oraz ceramiki użytkowej. Zajęcia będą się odbywać w piątki (4 i 18 listopada). Ze względu na komfort pracy, chętni będą podzieleni na grupy wiekowe. Dzieci zapraszamy na godzinę 15.00, młodzież na 16.30, a dorosłych na 18.00.Uczestnicy zmierzą się z takimi technikami jak misa z formy (technika ślimaków), wazon (technika wałeczków), filiżanka z podstawką (technika z formy i ręki) oraz rzeźba (temat dowolny).
Zajęcia są DARMOWE, jednak z uwagi na specyfikę prowadzonych działań, obowiązują wcześniejsze zapisy, ponieważ liczba miejsc jest ograniczona.

Zainteresowanych uczestnictwem prosimy o kontakt mailowy fundacja.mamut@gmail.com, poprzez wiadomość na naszej stronie na Facebooku fundacjamamut lub telefonicznie 669 174 833.

Cały listopadowy cykl zajęć artystycznych zakończy się na przełomie listopada i grudnia wystawą prac, które powstały w ramach Pracowni Integracji Twórczej.

Czekamy także na Ciebie!

Program Aktywności Lokalnej pt. „Pracownia Integracji Twórczej” wykonywany w ramach projektu pt. „Asy Wolontariatu” realizowanego przez Fundację „Porozumienie Wzgórz Dalkowskich” współfinansowany jest ze środków Ministerstwa Rodziny Pracy i Polityki Społecznej w ramach Projektu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.

pitplakat4