Co kryje się za tajemniczym tytułem projektu „Na pamięć”- archiwum społeczne, który już niebawem ruszy pełną parą w Radwanicach dzięki grantowi przyznanemu w ramach „Działaj Lokalnie”?

dzialaj_lokalnie_logo_rgb-204x300„Na pamięć”- archiwum społeczne to projekt, którego głównym celem jest digitalizacja ważnych dla społeczności Radwanic zasobów archiwalnych takich jak zdjęcia, listy, pocztówki, dokumenty, a także wspomnień mieszkańców. Fundacja Mamut chce zatrzymać w pamięci ślady historii, które giną w natłoku informacji. Uważamy, że to ostatni moment, by dotrzeć do  osób starszych – świadków lokalnej historii, kompendium wiedzy i wspomnień o życiu codziennym. Chcemy nie tylko dotrzeć, ale również zebrać, opracować i uporządkować dla szerokiej społeczności zasoby archiwalne, nadać im drugie życie oraz uchronić je przed zapomnieniem i zniszczeniem. Wszystkie  materiały zostaną udostępnione w wersji on line na specjalnej stronie Internetowej.

Podczas realizacji projektu przeprowadzone zostaną także warsztaty dziennikarskie, powstaną „Ławki pamięci”, a także ruszy też dyżur archiwisty społecznego, który na profesjonalnym skanerze będzie zapisywał cyfrowo archiwalne materiały m.in. zdjęcia papierowe, klisze każdego formatu, pocztówki itp. O szczegółach będziemy informować na naszej stronie internetowej i profilu na facebooku.

Już teraz zapraszamy wszystkich mieszkańców do wzięcia udziału w projekcie.

Jeśli jesteście w posiadaniu starych zdjęć, ciekawych historii, które chcecie przekazać, czy innych ważnych dla Radwanic materiałów i chcielibyście zachować je od zapomnienia – koniecznie skontaktujcie się z naszą fundacją!

Stwórzmy razem archiwum społeczne, budujmy tożsamość lokalną oraz poznajmy historię miejsc, które codziennie mijamy.

panel logotypow dl11