W minioną sobotę (30.07) miała odsłonę już czwarta część warsztatów artystycznych duetu „A+A”. Tym razem Fundacja Mamut odwiedziła Kłobuczyn w gminie Gaworzyce i wspólnie z mieszkańcami byliśmy świadkami narodzin Koperlasza!

Sobotni poranek zaczął się nieco leniwie. Na teren rekreacyjny w centrum miejscowości, tuż obok świetlicy wiejskiej i biblioteki, zaczęli przybywać mieszkańcy. Wyzwanie zaproponowane przez duet A+A szybko jednak rozbudziło jeszcze senne umysły uczestników. A zadanie było nie byle jakie! Wszyscy musieli sobie wyobrazić stworka-potworka, może jakieś prehistoryczne zwierzę, które niegdyś zamieszkiwało najbliższą okolicę… Na przygotowanych arkuszach papieru powstała wielka galeria tych stworzeń, nie zabrakło także akcentów kasztanowych – bo Kłobuczyn staję się pomału wsią kasztanowców! Każdy miał wkład w to dzieło, a doświadczenie w pracy z pastelami u wielu rozbudziło niepohamowaną chęć tworzenia jeszcze przez długi czas (galeria powstawała praktycznie do końca naszych zajęć).

Kolejną częścią warsztatów było stworzenie jednego, wspólnego projektu stworka-potworka oraz nazwy – tak powstał zalążek Koperlasza. Następnie w pocie czoła  uczestnicy zabrali się za budowanie. O tak, „budowanie” to chyba najlepsze określenie tego, co nastąpiło, ponieważ do akcji wkroczyły wtedy… materiały budowlane: styropian, pianka podkładowa, otulina na rury, płyta pilśniowa czy farby, o materiałach plastycznych nie wspominając. Największym powodzeniem cieszyło się chyba malowanie sprayem, co każdy chciał spróbować. Jedni dla malowania, inni dla samego nałożenia maski ochronnej 😉 W prace nad stworem włączali się również przechodnie. Zabawa była fantastyczna! I tak krok po kroku rodził się wspomniany już Koperlasz. Zanim jednak ruszył po Kłobuczynie, uczestnicy warsztatów wzięli udział w zajęciach rytmiczno-muzycznych, aby wydobyć dźwięki pochodzące z samego wnętrza kłobuczyńskiego stwora.

Wielki finał przyszedł szybciej niż się spodziewaliśmy. Już około 17 fantastyczny, kolorowy i rozbrzmiewająco wesoło Koperlasz ruszył uliczkami Kłobuczyna, budząc u mieszkańców uśmiech na ustach.

Gorącą atmosferę ostudził rześki letni deszcz, w którego strugach wesoły Koperlasz zakończył swój żywot…

Dziękujemy Bibliotece w Kłobuczynie oraz mieszkańcom za wspaniały, twórczy dzień. Jeśli ktoś nie mógł wziąć udziału w zajęciach i nie widział stworka – to nie pozostaje nam nic innego jak zaprosić do obejrzenia galerii. Przed nami ostatnie dwa spotkania, 13 sierpnia widzimy się w miejscowości Krzydłowice (gm. Grębocice), a na zakończenie, 14 sierpnia – Pogorzeliska (gm. Chocianów) – już dziś – ZAPRASZAMY!

0c4961df-c4d8-4a88-9911-7722b4894f75
„Projekt jest dofinansowany ze środków budżetu Województwa Dolnośląskiego”