Nasza misja:
„Animujemy, wspieramy oraz tworzymy warunki dla rozwoju kultury i sztuki w małych społecznościach lokalnych.”

Na wsi oraz w małych miejscowościach dostęp do kultury i sztuki jest ograniczony, a potrzeba animowania – ogromna. Dlatego 22 lutego 2016 r.  z inicjatywy trzech osób powstała Fundacja Animacji Kultury i Sztuki „Mamut”.

Początki organizacji upatrywać można w grupie nieformalnej, która zrealizowała szereg działań związanych z filmem, fotografią, tańcem i teatrem, a także integracją społeczności lokalnej. To, co działo się podczas realizacji projektów, i to, co udało się dzięki temu wypracować, popchnęło nas do tego, aby sformalizować naszą grupę i założyć Fundację.

„Mamut” w powszechnym określeniu był zwierzęciem sporych rozmiarów, dlatego w przenośnym znaczeniu występuje jako określenie czegoś wielkiego. Wierzymy, że w naszych małych społecznościach lokalnych jest dużo „mamutów”, czyli małych ludzi, ale z wielkim, pierwotnym potencjałem kulturotwórczym. Chcemy ich odkryć, wspierać i wspólnie z nimi tworzy wielkie wydarzenia w małych miejscowościach.
Podstawową przestrzenią działań Fundacji jest Gmina Radwanice, a same Radwanice słyną z dwóch figur słoni, które stoją w centrum, tuż przy głównej drodze. Dziś są wyłożone sztuczną, pomarańczową trawą, jednak przed laty słonie były porośnięte bluszczem i prawdziwą murawą, która musiała być regularnie strzyżona, bo w innym przypadku słonie przestawały być słoniami, a zamieniały się we włochate… mamuty!

Zarząd Fundacji

rafal

Rafał Pawlak / prezes fundacji

Rocznik 1989. Ukończył Pedagogikę o specjalności animacja kultury na Uniwersytecie Zielonogórskim w Zielonej Górze.  Zajmuje się nieformalną edukacją kulturalną i animacją kultury. Inicjator projektów społeczno-kulturalnych, grafik z pomysłami, instruktor tańca Break Dance i fotograf z pasji. Człowiek o spokojnej duszy.

kasia

Katarzyna Stefan / członek zarządu

Rocznik 1980. Uczestniczka wielu inicjatyw społecznych, a od najmłodszych lat związana ze środowiskiem osób niepełnosprawnych. W 2014 r. pomysłodawca i koordynator projektu „Śmignij Migiem – warsztaty języka migowego”, który zapoczątkował działania na rzecz osób niesłyszących. Prywatnie żona, mama, miłośniczka książek biograficznych i sernika pod każdą postacią.

marta

Marta Kowalska / członek zarządu

Rocznik 1985. Od najmłodszych lat związana z życiem kulturalnym w małych społecznościach, a od kilku – spełnia się jako społecznik oraz blogerka. Matka, żona i… kobieta z pasją. Ponoć równie dobrze jak szydełkiem, włada też i piórem. Kocha góry, interesuje się historią, folklorem oraz teatrem. W każde działanie angażuje się na 100% wychodząc z założenia, że jak coś robić to dobrze, albo wcale.