W poniedziałkowy wieczór (28.11.2016) dzięki gościnności Gminnego Ośrodka Kultury w Radwanicach odbyło się spotkanie podsumowujące projekt „Na pamięć: archiwum społeczne” i ruszyła oficjalnie strona internetowa, którą mogą Państwo obejrzeć pod linkiem http://www.napamiec.radwanice.pl/

Obsługa archiwum społecznego jest bardzo intuicyjna, więc mamy nadzieję, że nie przysporzy Państwu większych problemów.

W pasku bocznym znajdują się podstrony z różnymi informacjami, a materiały archiwalne, które zapewne Państwa najbardziej interesują, znajdują się w zakładce „Kolekcje”.

13-strona-www

Aby sprawnie poruszać się po stronie i uzyskać wszystkie informacje należy wybrać interesująca nas kategorię, a następnie kliknąć na zdjęcie, które chcemy obejrzeć.

Na dole zdjęcia pojawią się ikonki, z których najciekawsze możliwości ma pierwsza po prawej:

informavcja

Za nami finał projektu (28.11.2016), strona internetowa już opublikowana i chciałoby się rzec, że tym akcentem zakończyły się prace nad archiwum społecznym… Nic z tych rzeczy! To dopiero początek! W naszych zasobach znajduje się jeszcze mnóstwo materiałów, które sukcesywnie będziemy publikować, informując oczywiście co nowego dodaliśmy. Taka porcja nowości będzie się pojawiać w każdy poniedziałek.

Jak ważne dla lokalnej społeczności są to zbiory, można było przekonać się podczas wieczoru wspomnień, kiedy to ponad czterdzieści osób z wielkim przejęciem oglądało zgromadzone materiały. Wspomnieniom i dyskusjom nie było końca! Najstarsi uczestnicy spotkania zadziwiali perfekcyjną pamięcią co do osób, wydarzeń i dat, a młodsi z zaciekawieniem oglądali to, jak dawniej wyglądały Radwanice.

Zgromadzeni na wieczorze wspomnień, mogli zobaczyć na prezentacji jak przebiegał cały projekt „Na pamięć” – archiwum społeczne. Wspólnie opisano też kilka zdjęć, dzięki czemu każdy mógł się poczuć archiwistą społecznym.

Zapraszamy do obejrzenia krótkiej galerii ze spotkania podsumowującego cały projekt:

Jeśli mają państwo jakieś uwagi odnośnie archiwum lub strony – prosimy o kontakt – pragniemy, by jak najlepiej owoce projektu „Na pamięć” – archiwum społeczne odpowiadały państwa oczekiwaniom.

Czekamy jednocześnie na zgłoszenia kolejnych osób, które mają w swoich albumach zdjęcia bądź też inne materiały i chcą utrwalić je od zapomnienia. Prosimy o kontakt. Z ogromną przyjemnością poddamy je digitalizacji i udostępnimy na stronie archiwum.

panel logotypow dl11