Niedzielny wieczór (16.10) zapadnie na długo w pamięci nie tylko aktorów, ale i widzów, którzy przybyli, by obejrzeć już drugi spektakl przygotowany przez Integracyjną Grupę MigMig pod baczną opieką reżyser Agnieszką Wilczyńską-Urbanowską.

Sala wiejska w Łagoszowie Wielkim wypełniła się niemalże po brzegi. Niektórzy, zachęceni zeszłorocznymi „Migawkami”, inni po oraz pierwszy, ale wszyscy – ciekawi tego, co ta niezwykła grupa zaprezentuje. Grupa MigMig zmierzyła się tym razem z tematem dorastania, wspomnieniami, dzieciństwem oraz wchodzeniem w dorosłe życie. Każdy z naszych aktorów, zarówno zdrowych, jak i zmagających się z różnymi niepełnosprawnościami, dał z siebie wszystko! Poszczególne sceny, naszpikowane symbolami, pobudzały do refleksji, śmieszyły, jak i wzruszały. Spektaklu nie da się opisać – trzeba go zobaczyć!

Wystawienie „Okienek” zwieńczyło tym samym półroczną pracę Integracyjnej Grupy MigMig pod okiem reżyser Agnieszki Wilczyńskiej-Urbanowskiej. Nie licząc miesięcznej wakacyjnej przerwy, spotkania odbywały się co tydzień. Był więc czas na integrację, ogniska, wyjazdy, ale też na ciężką pracę. Każda ze scen była wielokrotnie modyfikowana, dopasowywana do możliwości aktorów, jak i uwzględniała uwagi całej grupy, zanim zyskała wersję ostateczną.

Do premiery spektaklu pewnie by nie doszło, gdyby nie wsparcie tak wielu osób i instytucji, dlatego serdecznie dziękujemy:

Wójtowi Gminy Radwanice panu Pawłowi Piwko za wsparcie finansowe, dzięki któremu wiosną mogły ruszyć prace nad spektaklem.

Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Radwanicach za gościnę i udostępnienie sali do prób w początkowej fazie przygotowań, a także za wypożyczenie nagłośnienia na spektakl.

Sołtysowi Łagoszowa Wielkiego za udostępnienie sali na próby i na wystawienie spektaklu.

Panu Henrykowi Łużakowi za wykonanie naszych rekwizytów – okienek, bez których spektakl po prostu by nie powstał.

Dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Radwanicach pani Bogusławie Niemasz za wypożyczenie parawanów.

Panu Henrykowi Kowalskiemu za pomoc, wsparcie techniczne i transportowe.

Naszym rodzinom za zrozumienie, że sztuka wymaga poświęceń, wytrwałej pracy i… nieobecności w domu.

Na samym końcu podziękowania należą się zarówno naszym wspaniałym aktorom, jak i fantastycznej reżyser – Agnieszce Wilczyńskiej-Urbanowskiej. To Wasze serce do teatru, niezwykła wrażliwość oraz przełamywanie barier sprawia, że… nic tylko w(y)stawiać z Wami „Okienka”!

Mamy nadzieję, za jakiś czas ruszymy z pracą nad kolejnym spektaklem, a póki co, wypatrujcie nowości na naszej stronie internetowej, ponieważ niebawem zarówno integracyjnie, jak i artystycznie także będziemy działać, aczkolwiek w nieco innym wymiarze.