We wtorek 20 grudnia 2016 roku zarząd Fundacji Mamut miał przyjemność uczestniczyć w uroczystej gali podsumowującej program „Działaj Lokalnie IX” oraz konkurs „Opowiedz” przez Ośrodek Działaj Lokalnie Fundację „Porozumienie Wzgórz Dalkowskich”.

W sali wiejskiej w Modłej zgromadzili się realizatorzy wszystkich tegorocznych projektów DL, by podsumować działania. Podczas gali wyłoniono też zwycięzców konkursu „Opowiedz” Programu „Działaj Lokalnie IX” na obszarze Wzgórz Dalkowskich w latach 2015/2016. Konkurs, jak podają organizatorzy, ma na celu nagrodzenie i promowanie najlepszych przykładów twórczego pokazywania projektów Działaj Lokalnie. Jego celem jest również zachęcenie Grantobiorców realizujących projekty ze środków Programu Działaj Lokalnie, do poszukiwania atrakcyjnych sposobów opisywania własnych działań i promowania inicjatyw wspieranych w ramach Programu DL.

Do konkursu „Opowiedz” stanęła też Fundacja Mamut, a właściwie to Nieformalna Grupa MigMig, gdyż zgłosiliśmy ubiegłoroczny projekt „Sztuka Tolerancji”, który zrealizowaliśmy jeszcze przed założeniem fundacji.

Nagraliśmy krótki filmik (wg regulaminu maksymalnie 2,5 minutowy) promujący nasz projekt:

oraz dodaliśmy opis…

„Sztuka tolerancji” to projekt zrealizowany w Gminie Radwanice od 15.06 do 30.11.2015 roku, mający na celu integrację społeczności lokalnej, ze szczególnym uwzględnieniem osób niepełnosprawnych.
Integracja mieszkańców odbywała na wielu płaszczyznach: zajęcia teatralne, happening, czy warsztaty języka migowego, a efektem końcowym było wystawienie sztuki teatralnej, gdzie na scenie ramię w ramię stanęły osoby niepełnosprawne ze swoimi pełnosprawnymi przyjaciółmi.
Projekt był eksperymentem, gdyż do tej pory w gminie nie było zajęć dedykowanych niepełnosprawnym. Efekt? Przerósł nas wszystkich. Powstał poruszający spektakl, który zdobył główne nagrody na dwóch przeglądach, zawiązała się niesamowita grupa przyjaciół, która mimo zakończenia projektu, nadal wspólnie działa. Ponadto członkowie nieformalnej grupy realizującej ten projekt na tyle sprawdzili się w pracy, że… postanowili założyć fundację. I pomyśleć, że to wszystko wydarzyło się za sprawą jednego małego projektu „Działaj Lokalnie”!

i… zajęliśmy pierwsze miejsce!

15645667_1227870150591989_1879425400_n                 15683193_1227870170591987_817687289_n

Otrzymaliśmy jako nagrodę czek na 1500 zł i mamy już pomysł jak te środki wykorzystać. Na razie nie zdradzimy tajemnicy, musicie uzbroić się w cierpliwość, ale mamy nadzieję, że będzie warto poczekać.

Cieszymy się ogromnie, że projekt, który udało nam się zrealizować, który przyniósł (i nadal przynosi!) tak wiele owoców, został doceniony. Szczególne podziękowania należą się naszej fantastycznej Grupie MigMig, bo bez nich nie byłoby tego projektu…

To nie koniec! Filmik weźmie teraz udział w ogólnopolskiej edycji konkursu, więc prosimy o trzymanie kciuków!