… tak w skrócie można teraz opisać to, co dzieje się podczas realizacji projektu „Na pamięć: archiwum społeczne”. Działania w projekcie wchodzą praktycznie w ostatni etap. Praca naprawdę wre i naprawdę lecą wióry!

Trzy grupy pracują nad ławkami pamięci

Poszczególne elementy trzeba przygotować do złożenia, nogom trzeba nawiercić otwory, deski wygładzić papierem ściernym, zaimpregnować, nawiercić otwory w deskach i skręcić. Nad wszystkim czuwa wprawne oko pana Ryszarda Brysia, a jednocześnie przedstawiciela seniorów. To właśnie oni jako pierwsi skończyli pracę nad ławkami. Ławka Integracyjnej Grupy MigMig, a więc ławka od niepełnosprawnych dla wszystkich mieszkańców jest także już gotowa, a lada dzień swoją ławkę skończy także młodzież. Wykonanie ławki to jedno zadanie, drugie – pomyśleć nad treścią tabliczki, która na ławce pamięci się znajdzie, oraz to, gdzie każda z grup swoją ławkę postawi. Sami musicie przyznać, że to wcale nie taka bułka z masłem?

Archiwista społeczny pracuje w terenie

Początkowe nieśmiało wyjawiane historie oraz wyciągane z opasłych albumów zdjęcia pociągnęły za sobą całą lawinę kontaktów. Od słowa do słowa projekt jest promowany wśród najstarszych mieszkańców, a także tych, którzy pełnili niegdyś ważne funkcje w lokalnym społeczeństwie. Nie ma już praktycznie dnia bez spotkań z seniorami. Na światło dzienne wychodzą ciekawe opowieści oraz nigdzie nie publikowane zdjęcia. Osoby początkowo sceptycznie podchodzące do idei digitalizacji zdjęć i wspomnień, coraz chętniej dzielą się tym z nami, a my z ogromną przyjemnością skanujemy i nagrywamy to, by podzielić się tym niebawem ze wszystkimi. Już teraz wiemy, że projekt będzie rozwojowy i jego finał będzie dopiero  początkiem wielkiego dzieła, którego autorami będzie społeczeństwo Radwanic.

Dziennikarze społeczni wyjdą na ulice

W czasie, gdy będziemy katalogować nasze zbiory, swoje umiejętności, nabyte podczas warsztatów dziennikarskich, wykorzysta młodzież. Po raz kolejny wyjdą na ulice i będą przeprowadzać sondy (ten rodzaj działań chyba najbardziej przypadł im do gustu). Będą zbierać krótkie informacje o Radwanicach, które także znajdą miejsce w wirtualnym archiwum społecznym.

Mały, wielki finał projektu „Na pamięć: archiwum społeczne” już niebawem!

panel logotypow dl11