pit-banerfront2

News nr 2 z dnia 1 grudnia 2016 r.

Listopad się skończył, a wraz z nim zajęcia w ramach Pracowni Integracji Twórczej… Pora teraz na wielki finał i wystawę wszystkich prac, które powstały!

Przez cały miesiąc dwukrotnie spotykaliśmy się z aż trzema grupami na zajęciach ceramicznych prowadzonych przez Natalię Genderę oraz trzy razy na zajęciach plastycznych z Agnieszką Wilczyńską-Urbanowską. Powstało wiele prac, które teraz każdy chętny będzie mógł obejrzeć oraz przekonać jak uniwersalnym sposobem komunikacji jest język sztuki i że dla sztuki nie istnieją bariery.

Serdecznie zapraszamy w niedzielę 4 grudnia o godzinie 14.00 do odwiedzenia sali gimnastycznej przy Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Radwanicach, gdzie podczas gminnych mikołajek będzie można zobaczyć jak twórczo integrowaliśmy się, a uczestnicy warsztatów po wystawie będą mogli odebrać wykonane prace i ozdobić nimi swoje domy.

Celem projektu była twórcza integracja osób niepełnosprawnych ze społecznością lokalną. Po raz kolejny przekonaliśmy się, że mamy wspaniałych mieszkańców, którzy chcą się wspólnie rozwijać twórczo i wiecie co? Będzie nam tych spotkań brakować… Dziękujemy, że byliście z nami i mamy nadzieję, że jeszcze nie raz coś razem „zmalujemy”!

Program Aktywności Lokalnej pt. „Pracownia Integracji Twórczej” Fundacji Mamut wykonywany w ramach projektu pt. „Asy Wolontariatu” realizowanego przez Fundację „Porozumienie Wzgórz Dalkowskich” współfinansowany jest ze środków Ministerstwa Rodziny Pracy i Polityki Społecznej w ramach Projektu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.

wystawa-praca-plastycznych-i-ceramicznych-pit

News nr 1 z dnia 9 listopada 2016 r.

W piątek 4 listopada odbyły się pierwsze zajęcia w ramach Pracowni Integracji Twórczej. Ponad czterdziestu uczestników miało okazję wziąć udział w darmowych warsztatach ceramicznych, a tym samym mogło się twórczo integrować!

dsc_3908Uczestnicy warsztatów ceramicznych zostali podzieleni na trzy grupy. Pierwsza – dziecięca – zmierzyła się z techniką wałeczków. Zwijanie początkowego ślimaczka, dokładanie wałeczków i formowanie szkatułek na początku nie było proste. Jednak przy małej pomocy naszej cierpliwej instruktorki Natalii Gendery (NG autorska biżuteria ceramiczna) każde, nawet te najmłodsze paluszki, poradziły sobie znakomicie i powstały piękne puzderka na skarby z przykrywkami. Gdy dzieci były zajęte rolowaniem, sprawniejsze ręce rodziców zabrały się za wyklejanie form na filiżanki, zwijanie ślimaków i formowanie mis czy też wycinanie ozdób świątecznych. Nim się nie spostrzegli wybiła 16.30 i do sali weszła druga grupa  – dziecięco – młodzieżowa.

dsc_3946Po chwilowym zamieszaniu, związanym ze zmianą grup i porządkowaniu stołów, kolejni uczestnicy zabrali się do pracy. W związku z tym, iż przekrój wieku był już większy, instruktorka zaproponowała zrobienie lampionów oraz aniołów i figurek. W ruch poszły serwetki, które na powstających pracach pieczołowicie odciskano. Była to zdecydowanie najliczniejsza grupa, która odwiedziła salę wiejską w Łagoszowie Wielkim w piątkowy wieczór. Najmłodsi uczestnicy, po twórczym uniesieniu, ochoczo dopadli stolik z poczęstunkiem i pod okiem koordynatorów bawili się w najlepsze, podczas gdy ich starsi koledzy i rodzice mogli dokończyć swoje dzieła.

O godzinie osiemnastej na salę wkroczyła grupa dorosłych, a na stoły wyłożono wszystkie formy oraz serwety i materiał roślinny. Wszystko po to, by można było przygotować filiżanki, misy, półmiski, wazony i tace. Grupa dorosła nie opuściła miejsca pracy aż do ostatniej grudki gliny.

dsc_4003W ciągu intensywnego piątku Salę Wiejską w Łagoszowie Wielkim odwiedziło ponad czterdziestu uczestników warsztatów oraz przerobiono 50 kilogramów gliny! W każdej z grup były osoby niepełnosprawne, ale praca z gliną tylko potwierdziła nasze przypuszczenia – język sztuki jest uniwersalny i nie uznaje żadnych barier.

Wszystkie prace, które powstały podczas zajęć, ledwo zmieściły się instruktorce do samochodu. Powędrowały do suszarni, a następnie partiami będą wypiekane w piecu. Drugie zajęcia i ciąg dalszy przygody z ceramiką już za dwa tygodnie w piątek18 listopada, gdzie wszystkie prace będą szkliwione, a wcześniej, we wtorek 15 listopada zapraszamy na zajęcia plastyczne (obowiązują wcześniejsze zapisy!)

Tymczasem zobaczcie jak fantastycznie twórczo się integrowaliśmy!

PROGRAM AKTYWNOŚCI LOKALNEJ „Pracownia integracji twórczej” realizowany przez Fundację Animacji Kultury i Sztuki „Mamut”. Program aktywności lokalnej powstał w ramach realizacji projektu  pn. „Asy Wolontariatu” realizowanego przez Fundację „Porozumienie Wzgórz Dalkowskich” współfinansowany ze środków Ministerstwa Rodziny Pracy i Polityki Społecznej  w ramach Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.

Głównym celem projektu jest edukacja twórcza i rozwój aktywnych form integracji z lokalną społecznością co najmniej 15 osób niepełnosprawnych z terenu Gminy Radwanice poprzez działania artystyczne oraz manualne (plastyczne) w okresie od 15 września do 15 grudnia 2016 r. w Świetlicy Wiejskiej w Łagoszowie Wielkim. Pracownia integracji twórczej będzie cyklem cotygodniowych spotkań warsztatowych, podczas których osoby niepełnosprawne będą twórczo integrować się ze społecznością lokalną. Jednocześnie będzie ciekawą i, co najważniejsze, darmową szansą do nawiązania artystycznej nici połączenia w czasie jesiennych, długich wieczorów między często odległymi światami osób zdrowych i zmagających się z różnymi chorobami.

Cele szczegółowe:

1. Prowadzenie pracowni integracji twórczej dla osób niepełnosprawnych (z niepełnosprawnością intelektualną i ruchową). Zwieńczeniem warsztatów będzie wystawa prac stworzonych przez uczestników i pokazanie, że bez względu na to, co dzieli różne osoby – język sztuki jest uniwersalnym sposobem komunikowania się między ludźmi.
  2. Promowanie postaw zaangażowanego uczestnictwa środowiska osób niepełnosprawnych w życie kulturalne Gminy Radwanice.
  3. Stworzenie wzorca dobrych praktyk dla instytucji związanych z upowszechnianiem kultury, w kontekście obecności osób niepełnosprawnych w życiu kulturalnym.

Odbiorcami projektu będzie cała społeczność Gminy Radwanice, ze szczególnym uwzględnieniem osób niepełnosprawnych. Szacujemy, że bezpośrednio w projekcie (warsztaty plastyczne – 3 spotkania, ceramiczne – 2 spotkania, wystawa – 1, łącznie 6 wydarzeń kulturalnych) weźmie udział ok. 100 osób, w tym co najmniej 15 osób niepełnosprawnych i 5 wolontariuszy. Uczestnicy będą reprezentować różne grupy wiekowe (od dzieci i młodzieży, poprzez dorosłych, aż po seniorów), ponieważ zależy nam na szerokiej integracji osób niepełnosprawnych z pozostałymi mieszkańców gminy.

Plakat z harmonogramem zajęć i warsztatów:

pitplakat4