Z przyjemnością informujemy, że Fundacja Mamut otrzymała dofinansowanie w wysokości 4500 zł w ramach konkursu na pomysły i współprace przy organizacji Dolnośląskiego Programu MikroWsparcie ESK 2016 na „Projekt A+A: sztuka w przestrzeni wiejskiej”.

Jaki mamy pomysł?

W ramach projektu planujemy stworzyć duet składający się z doświadczonego animatora eskkultury i młodej artystki (A+A), którzy wejdą w przestrzeń wiejską z blokiem działań intermedialnych nawiązując do aktualnych trendów sztuki współczesnej i wydarzeń kulturalnych w ramach Europejskiej Stolicy Kultury Wrocław 2016. Podczas wspólnej pracy realizowane będą całodniowe działania warsztatowe dla odbiorców z małych miejscowości z zakresu sztuki, performance, fotografii, architektury, desingu, plastyki, rzeźby, teatru i tańca. Schemat działań w projekcie będzie wyglądał następująco: 1 animator kultury, 1 artysta, 1 dzień, 1 miejscowość. W ramach zadania zostaną wypracowane z każdą społecznością lokalną nieszablonowe realizacje artystyczne i zaprezentowane (w danej wsi) szerszemu gronu podczas wieczornego spotkania czy wystawy. Łącznie duet A+A odwiedzi 6 wsi a efektem końcowym będzie prezentacja „dzieł sztuki” i projektu w ESK Wrocławiu podczas jednego z Regionalnych Wtorków w Infopunkcie: Barbara.

Projekt realizowany będzie w 6 wsiach Powiatu Polkowickiego w okresie od 1 czerwca 2016 r. do 1 września 2016 r.

0c4961df-c4d8-4a88-9911-7722b4894f75

„Projekt jest dofinansowany ze środków budżetu Województwa Dolnośląskiego”