Trudno nam w to uwierzyć, ale nasza Fundacja 22 lutego obchodziła pierwszy rok swojego istnienia! Był to bardzo pracowity okres, w którym nie tylko zrealizowaliśmy kilka sporych projektów, ale także wiele się nauczyliśmy.

Fundacja ruszyła pełną parą, kolejno realizowaliśmy projekty „Na dobry START” KLIK, „Na pamięć – archiwum społeczne” KLIK, „A+A: sztuka w przestrzeni wiejskiej” KLIK, „Pracownia Integracji Twórczej” KLIK oraz „Wiejski Tomik Poezji” KLIK. Bywało, że realizowaliśmy jednocześnie po 3 inicjatywy!

Od początku istnienia działa integracyjna grupa Mig Mig, z którą regularnie się spotykamy i integrujemy. W marcu Grupa MigMig wystawiła spektakl „Migawki” na Teatrapii zgarniając Grand Prix. Na powitanie lata zorganizowaliśmy także ognisko, na które zaprosiliśmy Stowarzyszenie „Pomagajmy Razem”. Jesienią wystawiliśmy spektakl „Okienka” w reżyserii Agnieszki Wilczyńskiej-Urbanowskiej. To właśnie w działaniach animacyjno-teatralnych grupa ta najlepiej się spełnia.

Rok Fundacji Mamut w liczbach

Łącznie udało się pozyskać blisko 20 000 złotych na działania, w których bezpośrednimi uczestnikami było prawie 300 osób nie tylko z gminy Radwanice, ale z całego powiatu polkowickiego. Odbiorcami naszych działań była rzesza ponad 1300 osób! Wisienką na torcie było przyznanie nieformalnej grupie (która stała się potem Fundacją Mamut) pierwszego miejsca w regionalnym konkursie „Opowiedz” i 1500zł na kolejne działania!

W piątkowy wieczór 3 marca spotkaliśmy się w gronie grupy Mig Mig (która tak na marginesie była główną siłą napędową do powstania fundacji) na roczku Mamuta. Nie zabrakło oczywiście mamutowego tortu, żółtych balonów, serdecznych rozmów, uśmiechów i snucia planów na przyszłość.

Za gościnę dziękujemy Sołectwu Lipin.

fot. tortu Tomasz Włodarczyk, filmik Rafał Pawlak