News nr 2 z dnia 21 grudnia 2016 r.

Środowe popołudnie (14.12.2016) zamieniło Kłobuczyn (gm. Gaworzyce), jedną ze wsi powiatu polkowickiego, w… tomik poezji!

Zanim jednak doszło do wielkiego płotoczytania* przeprowadzono szereg akcji. Najważniejsza – to zmobilizowanie mieszkańców do podzielenia się ulubionymi fragmentami poezji. Do kłobuczynian skierowano list w formie plakatu, a nasi niestrudzeni wysłannicy ruszyli po wsi z dwoma torbami pełnymi tomików poezji. Ponadto pocztą pantoflową grupa nieformalna „Mamy Pomysł” wypromowała inicjatywę wśród lokalnej społeczności. Tym oto sposobem bardzo szybko udało się zgromadzić ponad dwadzieścia ważnych dla mieszkańców fragmentów, które następnie naniesiono na banery.

Okładkę do tomiku poezji zaprojektowała lokalna artystka – 13-letnia dziewczynka.

Kłobuczynianie tak mocno się zaangażowali w projekt, że postanowiliśmy nie tylko zamienić Kłobuczyn w tomik poezji, ale i sprawić, by z ust mieszkańców również popłynęła poezja!

Pogoda w środowe popołudnie nie rozpieszczała, ale nie przeszkodziło to w rozwieszaniu banerów. Nie było to proste, bo „kartki” tomiku mają 180 na 150 centymetrów i są dość ciężkie. Trzeba było kilku godzin, by poezja wyszła na ulice w postaci 26 banerów, umieszczonych na płotach i budynkach Kłobuczyna. Cała akcja spotkała się ze sporym zainteresowaniem wśród mieszkańców i można zaryzykować stwierdzenie, że poezja jeszcze bardziej zintegrowała lokalną społeczność.

Fundacja Mamut i Grupa „Mamy Pomysł” serdecznie zaprasza do Kłobuczyna na wielkie płotoczytanie*!

*płotoczytanie – termin użyty po raz pierwszy w Kłobuczynie podczas realizacji projektu „Wiejski Tomik Poezji”. Fragmenty wierszy zawisły na płotach i aby zapoznać się z treścią tomiku, trzeba wyruszyć w spacer połączony z czytaniem poezji, która zdobi przydomowe ogrodzenia pod postacią banerów.

„Wiejski Tomik Poezji” zrealizowały wspólnie Fundacja Mamut oraz grupa nieformalna „Mamy Pomysł” z Kłobuczyna.

baner-logotypow-tomik

News nr 1 z dnia 11 grudnia 2016 r.

Jak promować poezję w przestrzeni wiejskiej? Mamy na to pomysł! Jaki? Poczytajcie…

Wyobraźcie sobie tomik poezji. Ale nie taki zwyczajny, mieszczący się w dłoni… Tomik poezji zajmuje obszar całej wsi. Posesje to poszczególne kartki, numery domów, to numery stron… Okładkami, tak jak w normalnym tomiku jest początek i koniec, ale… miejscowości! Z jednej strony znajduje się strona tytułowa, a z drugiej spis treści…

tomikpoezji9

Brzmi nieprawdopodobnie? Tak się tylko wydaje! Taki tomik poezji właśnie powstaje w Kłobuczynie (gm. Gaworzyce). Wszystko za sprawą projektu „Wiejski Tomik Poezji” realizowanego wspólnie przez Fundację Mamut oraz grupę nieformalną „Mamy Pomysł” z Kłobuczyna.
Kończy się akcja zbierania cytatów, które zostaną umieszczone na banerach, a następnie trafią na poszczególne posesje. Wszystko po to, by w środę 14 grudnia mógł odbyć się happening literacki. Kłobuczynianie ruszą wtedy „czytać” swoją miejscowość. Co gra w duszy mieszkańcom, czym chcą się podzielić z innymi? Odwiedźcie po 14 grudnia Kłobuczyn i przeczytajcie sami!

baner-logotypow-tomik

plakat-wiejski-tomik-poezji

O projekcie

Projekt będzie realizowany we współpracy z Nieformalną grupą „Mamy Pomysł” z Kłobuczyna.Chcemy zaangażować jak najwięcej mieszkańców Kłobuczyna do tego, aby sięgnęli po poezje, którą później wybiorą i we fragmentach zamieszczą na przygotowanych banerach ala stronach papieru. Banery zostaną zawieszone na płotach tworząc treść wiejskiego tomika poezji. Na zakończenie odbędzie się happening, w którym zachęcimy mieszkańców do „przeczytania” poezji  jaka się kryje na ich posesji 🙂 Bezpośrednimi odbiorcami projektu będzie cała społeczność Kłobuczyna. Uczestnicy będą reprezentować różne grupy wiekowe od dzieci i młodzieży,  poprzez dorosłych aż po seniorów. Szacujemy, że w inicjatywie weźmie udział ok. 40 osób. Pośrednimi odbiorcami projektu będą mieszkańcy całej Gminy Gaworzyce. Projekt będzie realizowany od 28 listopada do 14 grudnia 2016 r.

„Projekt współfinansowany w ramach programu Bibliopolis Europejskiej Stolicy Kultury 2016”

Logotyp projektu:

logo-tomika