Projekt „Na pamięć” ruszył na dobre pod koniec czerwca. Do tej pory odbyło się kilka spotkań grupy projektowej, poczyniono pierwsze niezbędne zakupy, a także ruszyły warsztaty dziennikarskie, podczas których uczestnicy zapoznali się z podstawami sztuki dziennikarskiej.

W czasie zajęć praktycznych i animacyjnych adepci dziennikarstwa społecznego uczą się prowadzić rozmowy, radzić sobie z nietypowymi okolicznościami, a do tego świetnie się bawią. Warsztaty są praktycznie na półmetku i za nami pierwsze wywiady z mieszkańcami (dziękujemy Pani Irenie Kasprzak!), a praca w terenie potrwa do jesieni.

Co jeszcze przed nami?

Już niebawem ruszą prace nad tworzeniem „ławek pamięci”. Do pracy nad nimi zaprosimy młodzież, niepełnosprawnych oraz seniorów. Co się kryje pod tą tajemniczą nazwą? Nic innego tylko… ławki. Jak będą wyglądać, o czym przypominać i gdzie staną? To zależeć będzie od samych uczestników. Możemy zapewnić, że nie braknie twórczych wrażeń.

Ważne!

Nadal zbieramy zdjęcia, pocztówki, dokumenty itp. z Radwanic, a także poszukujemy osób, które chciałyby podzielić się z nami wspomnieniami o tym, jak wyglądało kiedyś życie w miejscowości. Stwórzmy razem multimedialne archiwum społeczne.  Ocalmy od zapomnienia historię miejsca, w którym żyjemy i zachowajmy je dla przyszłych pokoleń.

panel logotypow dl11